Sunday, November 9, 2008

Leacuri diverse

Reteta contra durerilor la genunchi (gonartroza)

Intr-o sticla de lapte de tip vechi, cu gura larga, se baga urmatoarele ingrediente: fructe de tuia (e un arbore ornamental, din familia coniferelor, care face niste fructe mici, verzi, colturoase, cu puternic miros de rasina) pana la jumatatea sticlei, iar cealalta jumatate se umple cu sare grunjoasa. La urma, se toarna 1/2 litru de spirt medicinal si se agita bine. Acest amestec se pastreaza la loc racoros si intunecos vreme de patru saptamani, agitandu-se in fiecare zi. Se formeaza o solutie consistenta, care se aplica pe genunchi, sub forma de compresa, pana se termina toata sticla. Se face o pauza de o saptamana si se repeta reteta. Rezultatele sunt spectaculoase, iar reteta este ieftina si usor de preparat.
Cu credinta ca am putut ajuta persoanele bolnave de gonartroza, va doresc numai bine.



Cum se combat racelile incipiente

Este o reteta de “grog “, excelenta in prevenirea racelilor si chiar a gripelor aflate in stare incipienta: 10 g de scortisoara (coaja) + 10 g cuisoare se fierb zece minute in 250 ml apa. Se lasa sa se raceasca, se strecoara si se amesteca cu zeama de la o lamaie mare sau cu zeama de la doua lamai mici, cu 3 linguri de miere de albine si cu 500 ml rom, coniac sau rachiu. Se amesteca bine si se pun intr-o sticla (nu de plastic). Cand simtim ca ne ia o raceala cat de usoara, bem zilnic circa 3 paharute. Este foarte eficient.



Leac contra arsurilor si usturimilor vaginale

Coada-soricelului este o planta cu rezultate deosebite in tratarea afectiunilor ginecologice. Se pun 4 linguri de planta la 1 l de apa clocotita si se lasa la infuzat vreme de 10 minute. Se strecoara si se fac spalaturi caldute cu irigatorul. In cazuri foarte grave, se prepara o cantitate mai mare de ceai, care se pune intr-un lighean, cu plante cu tot, si se fac bai de sezut de 15-20 de minute. Irigatiile vaginale se practica de doua ori pe zi, iar baile de sezut, numai seara, dupa care bolnava se baga in pat, la caldura.

Leac cu malai contra amigdalitei

Se confectioneaza un saculet din panza (e buna si o fata mica de perna, dar de forma alungita), care se coase la un singur capat. Prin capatul ramas liber se introduce faina de malai, apoi saculetul se coase. Se umezeste saculetul cu apa la temperatura camerei, apoi se stropeste cu spirt medicinal. De ambele capete ale saculetului se coase cate un snur sau se prind niste panglici cu ace de siguranta. Se aseaza saculetul pe zona inflamata, iar snururile se leaga deasupra capului. Peste saculet se aplica un prosop. Procedeul se practica seara, inainte de culcare. In cazul in care amigdalita produce si febra, se mai umezeste o data saculetul in timpul noptii. Dupa o singura folosire, procedeul da rezultat garantat.


Leac impotriva diareei la sugari

Intr-un vas, se sparge 1 ou, se adauga aproximativ 100 ml de urina (indiferent de la ce persoana provine) si cenusa de lemn, cat cuprinde. Se amesteca pana devine ca o coca potrivita. Se aseaza aceasta coca pe o bucata de tifon si se aplica pe burta copilului, in zona ombilicala. Se lasa pana dimineata. In caz ca diareea persista, se mai aplica o data tratamentul.


Boabele de fasole si tensiunea marita

Se inghit boabe de fasole dupa cum urmeaza: in prima zi - 1 boaba, a doua zi - 2 boabe, pana in cea de-a noua zi, cand se inghit 9 boabe. Apoi, tratamentul descreste, pana in ziua a saptesprezecea, cand se ajunge din nou la 1 boaba de fasole.


Leac contra caderii parului si a mancarimilor pe pielea capului
Se ia un catel de usturoi, se taie o felie subtire din el, ca sa ramana o suprafata zemoasa, si se freaca pielea capului. Se fac carari cu pieptenul si se freaca bine fiecare in parte. Cand usturoiul se toceste, se mai taie o felie, ca sa ramana mereu zemos. Dupa ce capul intreg a fost imbalsamat cu usturoi, se lasa asa, pana a doua zi dimineata (daca aveti parul lung, prindeti-l cu o agrafa in varful capului) si veti constata ca nu miroase deloc. (Puteti merge asa si la serviciu.) Operatiunea se repeta si a doua seara, iar a treia zi se spala parul cu sapun de casa sau sapun pentru copii si se clateste cu ceai de pelin - 1 lingura la 1 l de apa. Usturoiul si pelinul contin substante ce omoara ciupercile care dau mancarime si inlatura matreata. Parul va deveni stralucitor si mai bogat in volum.

Reteta contra laringitelor, faringitelor si a altor inflamatii ale cailor respiratorii

Se pregatesc doua pahare care se aseaza pe etajera din baie:
- unul cu apa in care s-a dizolvat 1 lingurita de bicarbonat;
- altul cu apa si 1 lingurita de sare de bucatarie.
Se face gargara de cateva ori pe zi, o data cu bicarbonat si o data cu sare. Se poate folosi si preventiv, in perioada epidemiilor de gripa. Solutiile nu se inghit, ci doar se face gargara cu ele, in profunzime. De altfel, nici una din ele nu e toxica si nu provoaca alte tulburari, chiar daca s-a inghitit putin.

Tratament contra sinuzitei cronice

- Regim alimentar cu deproteinizare totala (fara lapte, carne, oua, branza, rosii), timp de 45 de zile.
- Frunze de varza aplicate permanent pe frunte, zi si noapte.
- Ceaiuri de sovarf si podbal - se beau alternativ, seara, inainte de culcare, cat mai fierbinte posibil.
- Comprese cu musetel fierbinte, aplicate pe parul ud, proaspat spalat. Peste ele se pun alte prosoape, pentru a se evita racirea prea rapida.
- Instilatii nazale cu apa cu sare - alternativ, intai pe o nara, apoi pe cealalta. Se dizolva 1 lingura de sare in 1 l de apa. Spalaturile se fac cat mai des posibil. Varza atrage infectia din sinusurile frontale, prin spatele globului ocular, iar sarea o elimina.
Dupa 45 de zile se introduc in alimentatie produsele lactate (minus iaurtul). Se continua celelalte procedee. Dupa alte 45 de zile se introduce carnea de pasare de curte si pestele alb (salau). O data pe saptamana se permite 1 ou (fiert tare).
Durerile inceteaza dupa 3-4 zile. In 9 luni de zile se observa vindecarea, iar varza se pune zilnic in acest interval de timp.

Tratament pentru candidoza bucala

Se dizolva o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar de 200 ml de apa fiarta si racita si se clateste bine gura, de 2-3 ori pe zi. Apoi se badijoneaza cu glicerina boraxata, tot de 3-4 ori pe zi, dupa o mica pauza de la clatit. In felul acesta, se vindeca orice fel de micoza, afta sau iritatii de alta natura.

Plimbarea prin roua vindeca transpiratia picioarelor

In lunile calde de vara, se iese dimineata afara, cat iarba e inca plina de roua si se merge cu picioarele goale prin ea. Dupa zece minute, se invelesc picioarele cu o patura, fara a le sterge de umezeala si se asteapta pana ce se usuca singure. Plimbarea se repeta de doua-trei ori, pana cand roua se evapora de pe iarba. Practicat vreme de zece zile, procedeul duce la disparitia transpiratiei cu miros neplacut.

Leac din batrani pentru vindecarea pecinginei

Se ia un bat din lemn de corn, de grosimea degetului mic, care trebuie rupt in ziua de folosire. Se arde la un capat cu lumanarea, deasupra unei farfurii. Se va scurge un lichid cleios, galbui, care se inchide apoi la culoare si se face ca iodul. Imediat se ia pe varful degetului, bine dezinfectat, si se intinde pe locul afectat de pecingine. Operatia se repeta pana cand se acopera intreaga suprafata bolnava. Dupa maximum trei zile de tratament, pecinginea dispare complet. Va spun din proprie experienta, fiindca eu am reusit sa ma vindec dupa doua ungeri cu suc de corn.

Reteta pentru imbunatatirea vederii

Leacul pe care vi-l propun are darul de a aduce o imbunatatire substantiala a vederii, atat in cazul varstnicilor, cat si pentru tineri. Iata in ce consta tratamentul: se iau 7 frunze verzi de gutui si se fierb in 2 l de apa, timp de 7 minute, dupa care se trage vasul de pe foc si se acopera cu un capac. Se lasa sa se infuzeze 7 minute, apoi se strecoara. Ceaiul se bea caldut, neincalzit, pe durata intregii zile, cu o jumatate de ora inainte de mese sau la 2-3 ore dupa mesele principale. Seara, se pun pe ochi comprese caldute din acelasi ceai, din 15 in 15 minute, timp de o ora. Tratamentul dureaza pana ce vederea ne-a revenit si putem citi fara ochelari.

Leacuri populare din Alpii francezi

- Localitatile montane de pe versantul nordic al Alpilor francezi isi mai pastreaza si azi traditia populara, atat in cresterea vitelor si in modul de preparare a branzei, cat si in perpetuarea unui veritabil tezaur de leacuri stravechi. La Manigold, in inima Masivului Aravis, la Aulp du Fier, Meribel, Modane, locuitorii care mai traiesc inca in vechile lor casute din lemn nu se despart de farmacia naturii, de tisane si de licori din plante. La fel ca in satele noastre de munte, puritatea naturii este o garantie de viata lunga si sanatate -

Contra constipatiei

Tratamentul cu ulei de masline

Un pahar de untdelemn de masline se introduce in intestin sub forma de clisma, cu ajutorul unei canule. Repetat seara, vreme de o saptamana, tratamentul duce la regularizarea ritmului intestinal.

Tratamentul cu prune

Florile de prun (Prunus domestica), infuzate intr-o cana de lapte fiert, clocotit, sunt un purgativ excelent.
Sase prune uscate se lasa o noapte sa se inmoaie intr-o jumatate de cana de apa. A doua zi dimineata, se bea lichidul incet, lingurita cu lingurita, iar la urma se consuma si fructele.
In caz de constipatie cronica, se recomanda prune coapte, cat se poate de proaspete, care se consuma pe nemancate, dimineata, cu paine de secara.
Decoct laxativ din frunze de prun: fierbeti, vreme de 10 minute, 30 de frunze de prun intr-un litru de apa. Beti cate o ceasca dupa fiecare masa, vreme de 5 zile.

Tratament pentru diabetici

Pe langa un regim alimentar strict, se recomanda urmatoarele “reguli”:
- sa se bea cantitati mari de infuzie de afin (1 lingura de frunze se infuzeaza 30 de minute intr-o cana de apa clocotita);
- sa se ia de trei ori pe zi cate o lingurita de boabe de mustar;
- sa se rada cat mai mult (se presupune ca rasul reduce nivelul zaharului din sange).

Decoct din pastai de fasole uscata

Si pastaile de fasole au proprietatea de a diminua cantitatea de zahar din sange. Inmuiati, vreme de doua ore, 100 g de pastai uscate, taiate marunt, intr-un litru si jumatate de apa. Lasati-le sa fiarba pana ce lichidul se reduce la jumatate, apoi puneti-le la macerat toata noaptea. Beti peste zi lichidul, intre mesele principale.

Tinctura de laptuci (salata verde)

Tinctura de laptuci se obtine punand la macerat timp de 4 zile o cantitate egala de laptuci proaspete si de alcool de 90¡ (de exemplu: 1/2 kg salata verde si 1/2 l alcool). Strecurati lichidul printr-un tifon, apoi turnati-l intr-o sticla inchisa la culoare, pe care-o astupati cu un dop. Nu faceti o cantitate prea mare. Se administreaza 60 de picaturi in putina apa, de trei ori pe zi, inainte de mesele principale. Acest leac face sa scada cu 30% nivelul glicemiei diabeticilor.

Leacuri contra diareei

In primul rand, se administreaza un purgativ puternic (1 lingura de ulei de ricin pentru adulti, 1 lingurita pentru copii), dupa care se bea 1 lingura de suc de lamaie.
Se opareste 1 lingura de miez de nuca pisata cu 1/2 l apa clocotita, timp de 20 de minute, apoi se strecoara. Se bea cate un paharel de lichid o data pe zi, dimineata.
Se inmoaie paine uscata de secara in apa calda, timp de 20 de minute. Se bea terciul obtinut, in decurs de o zi, lingurita cu lingurita.
Pentru diareea cronica - se fierbe la foc mic o lingurita de coaja macinata de stejar, intr-o cana si jumatate de apa, timp de 10 minute. Se ia cate o lingura, de trei ori pe zi.
Alte remedii:
- puneti la fiert, vreme de 10 minute, un pumn de coji de ceapa, intr-un litru de apa. Din lichidul astfel obtinut consumati circa 1/2 l pe zi. Pentru sugari: opariti 3 cepe taiate cu 1 l de apa fiarta si lasati-le sa se infuzeze vreme de doua ore. Indulciti lichidul. Se pun 10 picaturi in biberon.

Remedii pentru suferintele la rinichi

Pentru intretinerea si curatirea generala a rinichilor se recomanda urmatorul remediu: 1 lingura de seminte de in se fierbe cu o cana de apa, vreme de 5 minute. Se lasa sa se raceasca. Lichidul rezultat, destul de cleios, se dilueaza cu apa fiarta si racita. Se ia cate o jumatate de cana la doua ore, doua zile consecutiv. Nu se adauga si nu se mananca zahar sau miere pe durata tratamentului.
Piatra la rinichi: 1 pahar de seminte de canepa se da prin rasnita de cafea si se fierbe cu 3 pahare de lapte proaspat, pana ce lichidul scade la 1 pahar. Se strecoara si se bea fierbinte inainte de masa de dimineata. Procedeul se repeta 5 zile consecutiv, se tine o pauza de 10 zile, apoi tratamentul se reia. Se continua asa vreme de un an, avand maxima eficienta atat pentru rinichi, cat si pentru ficat.
Insuficienta renala: 30 g radacina de anghinare transformata in pulbere se pune la macerat in 1/2 l de vin alb, natural, vreme de o saptamana. Se strecoara, se bea un paharel de lichior de trei ori pe zi, inainte de mesele principale.
Retentii de urina, colici nefritice, cistite, tulburari renale, calculi, guta. Porumbul este unul dintre cei mai puternici diuretici naturali. Se recomanda administrarea lui, pentru eliminarea deseurilor organice si impotriva retentiei de urina. Porumbul exercita un efect sedativ asupra cailor urinare si tripleaza secretia de urina in 24 de ore. Se recomanda in caz de calculi renali, colici nefritice, cistite cronice si in toate afectiunile care necesita o crestere a volumului de urina (guta, reumatism).
Reteta: se infuzeaza 20-25 g de matase de porumb intr-un litru de apa clocotita. Se strecoara si se indulceste cu miere. Din aceasta infuzie se beau 4 cani in 24 de ore. Nu se depaseste 1 l de ceai pe zi.

Leacuri pentru normalizarea hipertensiunii

Cel mai important lucru in prevenirea hipertensiunii este regimul alimentar. Carnea (de porc) si alimentele care contin amidon (fasolea, mazarea) trebuie evitate pe cat posibil. Painea proaspata se inlocuieste cu cea prajita, dulciurile si greutatea corporala peste cea normala trebuie evitate. Sare foarte putina, nu alcool, nu condimente!
Consumul unui catel de usturoi in fiecare dimineata are ca rezultat scaderea presiunii sangelui. Usturoiul se inghite, nu se mesteca, dupa care se bea putina apa. Acest tratament inceteaza cand presiunea sangelui a ajuns la normal. La nevoie, tratamentul se repeta.
Decoct de coji de cartofi. Cojile de la 4-5 cartofi, bine spalate, se fierb in 1/2 l de apa, timp de 15 minute. Decoctul rezultat se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.

Cum se combate insomnia

Zeama de la muraturi de castraveti

Un pahar de zeama, indulcit cu 1 lingura de miere si luat cald, cu 15 minute inainte de culcare, produce un somn adanc.
Nota: Persoanele cu basica urinara “slaba” vor reduce portia la jumatate, pentru a nu se trezi noaptea sa urineze.

Alte remedii

Insomniile sunt cauzate de cele mai multe ori de boli nervoase. Iata cateva remedii:
- puneti sub perna o mana de hamei;
- puneti sub perna un manunchi de ramuri de mesteacan;
- cititi in pat, timp de 30 de minute, Biblia.

In cazuri extreme

Aceasta metoda a fost recomandata de practicieni in cazurile de insomnie cronica. Toate lucrurile folosite ca asternut de noapte, cum ar fi: paturi, cearsafuri, plapumi, perne, pijamale, sa fie facute din material negru. De asemenea, peretii camerei sa fie vopsiti in negru - nu in ulei. Metoda produce rezultate uimitoare chiar si in cele mai grave cazuri de insomnii cronice.

Un vechi remediu impotriva furunculelor

Luati o ceapa si coaceti-o bine. Taiati-o apoi in jumatate si aplicati-o cu partea taiata peste abces. Apoi bandajati-o strans. Ceapa trebuie sa fie calduta. Schimbati-o la patru ore, pana cand furunculul coace si se deschide.

Arsuri

Pentru arsurile locale, urmatoarea metoda este foarte eficienta. Spargeti un ou, bateti-l bine si turnati-l peste rana. Apoi varsati incet si alcool. Deasupra arsurii se va forma o pojghita care va opri durerea si va vindeca arsura.
Pentru arsuri grave, partea afectata trebuie unsa cu untura de capra sau de bou. Basicutele de apa se vor sparge cu un ac sterilizat in foc, apoi vor fi acoperite cu coca de secara fermentata. Coca se schimba la 3-4 ore.
Daca gatul este oparit de bauturi fierbinti, putina apa amestecata cu albus de ou opreste durerile.

Nevralgii

Pentru a alina durerile nevralgice, se recomanda urmatoarea metoda: se taie in doua un ou fiert tare, iar cele doua felii se aplica calde, pe partea afectata. Cand oul se raceste, durerile dispar.

Saturday, November 8, 2008

ALIMENTATIA IN FUNCTIE DE GRUPA SANGUINA

Exista o stransa legatura intre grupa de sange, alimentatie si sanatatea oamenilor. Putini oameni se gandesc la implicatiile grupei sanguine desi aceasta reprezinta o forta genetica puternica.

Grupele sanguine sunt fundamentale in logica suprema a naturii, urmand un traseu neintrerupt de la cel mai timpuriu moment al creatiei umane pana in prezent. Grupele sanguine pot fi folosite ca amprenta celulara si ne dezvaluie multe mistere ce marcheaza starea noastra de sanatate sau de boala. Din acest punct de vedere este valabila zicala: "mancarea unui om este otrava altuia" .

Stiinta grupelor sanguine permite alegerea unei alimentatii adecvate pentru prevenirea unor boli, incetinirea imbatrinirii, tratarea obezitatatii.

Sfatul nostru este sa urmezi dieta grupei sanguine cel putin doua saptamani si vei sesiza in aceasta perioada multe schimbari: un nivel mai crescut de energie, scadere in greutate (sau crestere, dupa caz), o reducere a tulburarilor digestive, ameliorarea problemelor cronice de sanatate.

Fiecare om este unic, avem nevoi nutritionale diferite; de aceea singura modalitate de a mentine sanatatea sau de a vindeca boala este adaptarea hranei la nevoile specifice fiecarui individ. Grupa sanguina este cheia care descuie usa spre misterele sanatatii, bolii, longevitatii, vitalitatii, echilibrului emotional, ea determina rezistenta fata de boli, eficienta cu care ardem caloriile, raspunsul la stres si insasi personalitatea noastra.

Analiza grupelor sanguine a furnizat explicatii privind faptul ca unii oameni sunt capabili sa piarda in greutate urmand anumite diete, in timp ce altii nu, unii oameni isi mentin vitalitatea la varste inaintate in timp ce altii se deterioreaza fizic si mental.

Fiecare grupa sanguina contine mesajul genetic al alimentatiei si comportamentului stramosilor nostri. Istoria umanitatii este istoria supravietuirii. Viata in timpurile stravechi era scurta, brutala si grea. Diferenta dintre grupele sanguine reflecta in ultima instanta capacitatea de adaptare a omului la diferite solicitari din partea mediului exterior.

In acest articol vei gasi urmatoarele informatii referitoare la grupa 0:
Caracteristicile grupei sanguine 0.
Recomandari pentru controlul greutatii.
Recomandari generale pentru dieta grupei sanguine 0.
Tabel cu alimente foarte benefice si alimente care ar trebui evitate pentru grupa sanguina 0.

Grupa 0 semnifica "vechimea". Primii oameni erau vanatori iscusiti, deci carnea (proteinele) reprezentatau principala sursa de energie. Acesta a fost momentul in care atributele digestive ale grupei 0 s-au definitivat. Omul cu grupa 0 hranit cu proteine are un sistem imunitar puternic, este viguros si rezistent. Intre sange si alimentele consumate se produce o reactie chimica care face parte din mostenirea genetica, din acest motiv sistemul digestiv si imunitar este influentat si acum, de alimentele pe care le consumau stramosii cu aceeasi grupa sanguina. Dupa ce vanatul s - a imputinat oamenii au plecat in cautarea hranei in alte zone ale globului. De aceea grupa 0 este predominanta si este "donator universal".

  • CARACTERISTICILE GRUPEI 0

Consumator de carne;
Tract digestiv viguros, dar cu aciditate crescuta;
Sistem imunitar hiperactiv;
Intoleranta fata de adaptarile la dieta si la mediul inconjurator;
Raspunde optim la stres printr - o activitate fizica intensa;
Necesita un metabolism eficient pentru a se mentine suplu si energic prin suplimentarea alimentatiei cu iod si calciu;
In ceea ce priveste personalitatea, grupa 0 poarta o memorie genetica de putere, rezistenta, indrazneala, incredere in fortele proprii, putere de concentrare, actiune si un dezvoltat simt de autoconservare.

  • Recomandari pentru controlul greutatii


Exista mai multi factori care influenteaza cresterea in greutate pentru grupa 0:
Reglarea tiroidiana. Oamenii cu grupa 0 au tendinta spre hipotiroidism (nivelul scazut al hormonilor tiroidieni, lipsa iodului). Efectele hipotiroidismului sunt: cresterea in greutate, retentie de lichide, scaderea masei musculare si oboseala.
Factorul principal al cresterii in greutate este glutenul care se gaseste in toate produsele pe baza de grau. Urmand dieta grupei 0 prin reducerea consumului de cereale, paine si paste fainoase se constata scaderea in greutate.

Alimentele care favorizeaza cresterea in greutate pentru grupa 0: graul, porumbul, fasolea uscata, lintea, varza, conopida, mustarul.

Alimente benefice care favorizeaza scaderea in greutate pentru grupa 0: sarea iodata, pestele, ficatul, carnea rosie (vita), spanacul si toate legumele verzi.

  • Recomandari generale pentru dieta grupei 0

Sintagma "suntem ceea ce mancam" trebuie sa va atraga atentia asupra alimentelelor din comert si in ce masura sunt apropiate de ceea ce ofera natura.
Se recomanda alimentatie bazata pe proteine: carne slaba de peste, pui, vita, cat mai proaspata fara adaos de conservanti si alti aditivi. Se vor evita mezelurile preparate industrial.
Foarte benefice sunt alimentele marine (surse de iod, regleaza functia tiroidiana) care trebuie sa reprezinte o componenta majora a dietei grupei 0.
Persoanele cu grupa 0 trebuie sa reduca produsele lactate in special laptele dulce (intoleranta la lactoza). Deoarece calciul este foarte necesar, se recomanda suplimenti alimentari de calciu (mai ales pentru femei). Alternative excelente sunt: branza de soia, laptele de soia.
Dintre uleiuri si grasimi se recomanda uleiul de masline. O sursa benefica de proteine si grasimi vegetale sunt: nucile si semintele crude de dovleac.
Legume deosebit de benefice: toate legumele verzi, hrean, ceapa, usturoi, gulii. Fasolea uscata trebuie evitata sau consumata cu moderatie sub forma de garnitura.
Persoanele cu grupa 0 nu tolereaza produsele din grau. Nu se recomanda paine, paste fainoase si dulciuri realizate pe baza de faina de grau deoarece glutenul din cereale incetineste metabolismul si transforma hrana in depozite de grasimi.
Fructele sunt recomandate in cantitati cat mai mari fiind o importanta sursa de fibre, vitamine si minerale. O alternativa excelenta la paine si paste fainoase. Daca vei manca un fruct in loc de paste sau piine organismul va primi mai multe principii nutritive si vei atinge mai usor obiectivele legate de controlul greutatii. Fructe deosebit de benefice sunt: prunele, smochinele, ananasul. Este bine sa reduceti sau sa evitati urmatoarele fructe: pepene galben, banane, capsuni, portocale, mure.
Sucuri de fructe si legume cu continut scazut de zahar. Sucurile de legume sunt preferabile celor de fructe.
Condimentele care trebuie evitate sunt: otetul, piperul, mustarul.
Bauturi recomandate in cantitati moderate: bere si vin rosu.
Trebuie evitate sau reduse: cafeaua, bauturile alcoolice distilate, bauturile racoritoare sintetice, ceaiul negru. Se recomanda ca tel final eliminarea cafelei. Ceaiul verde este o buna alternativa pentru cafea.
Exercitiul fizic, munca fizica, reprezinta cel mai bun antidot pentru cei din grupa 0 impotriva stresului, depresiei, oboselii si insomniei.

ALIMENTE
RATIE FRECVENTA
BENEFICE
DE EVITAT

Carne rosie slaba

120 -180 gr. barbati
60-150 gr. femei

4-6 ori pe saptamina

Vita, vitel, miel, inima, ficat

Porc, slanina, costita

Carne pasare

120 -180 gr. barbati
60-150 gr. femei

2-3 ori pe saptamina

Pui, gaina, curcan, rata

Gisca

Alimente marine

120-180 gr.

3-5 ori pe saptamina

Cod, pastrav, macrou, stiuca, somon, peste cu carne alba

Somn, caviar, scoici de mare, caracatita

Lapte, Iaurt

120-180 ml.

0-3 ori pe saptamina

Nu exista lactate foarte benefice

Alternative(brinza de soia, lapte de soia)

Brinza sarata, afumata, fermentata, cascaval, schweitzer, lapte dulce

Brinzeturi

60 gr.

0-3 ori pe saptamina

Oua

1 ou

3-4 ori pe saptamina

Uleiuri si grasimi

4 - 8 linguri

pe saptamina

Ulei de masline, in

Ulei de porumb, ulei de arahide

Nuci si seminte

6-8 nuci

3-4 ori pe saptamina

Nuci, seminte de dovleac

Arahide, fistic, unt de arahide, seminte de mac

Legume uscate

1 ceasca sub forma uscata

o data pe saptamina

Fasole alba marunta

Fasole mare, fasole aramie, linte

Legume

O ceasca de legume preparate salata sau inabusite

3-5 ori pe zi

Legume verzi(spanac, urzici, patrunjel, stevie), gulii, sfecla, ardei rosii, hrean, ceapa, rosii, ridichi, usturoi, morcovi, telina.

Vinete, varza alba, varza rosie, masline negre, porumb, cartofi, conopida, mustar, avocado

Cereale

1 ceasca sub forma uscata

0-3 ori pe saptamina

Nu exista cereale deosebit de benefice pentru grupa 0

Neutre : secara, orez, orz, piine de secara 100%

Toate produsele din faina alba, faina de porumb, fulgi de porumb, cereale combinate

Piine

1 felie

0-2 ori pe zi

Paste fainoase

1 ceasca sub forma uscata

0-2 ori pe saptamina

Fructe

90-150 gr.

3-5 ori pe zi

Foarte benefice : Prune, smochine, ananas, cirese negre

Neutre : mere, grapefruit, struguri, lamii, pepene verde, piersici, pere, stafide, cirese, kiwi, zmeura.

Mure, pepene galben, nuci de cocos. capsuni, banane, portocale

Sucuri naturale

Sunt de preferat sucurile din legume celor de fructe

250 ml. de 2-3 ori pe zi

Toate fructele si legumele permise

Bauturi racoritoare sintetice

Apa

2 litri pe zi

Ceaiuri de plante

1-3 cani pe zi

Foarte benefice : Macese, papadie, tei, ghimber, patrunjel, menta, hamei

Neutre : musetel, soc, ginseng, ceai verde, paducel, salvie, voronic,

Traista ciobanului, lucerna, matasea porumbului, echinaceea, gentiana, senna, frunze de capsuna

Mirodenii condimente si dulciuri

Asezonarea salatelor si mincarurilor

Foarte benefice: Patrunjel, varec, curry, ardei rosu

Neutre: sare iodata, dafin, busuioc, boia, coriandru, chimion, salvie, rozmarin, cimbru, tarhon, sos de soia, miere, ciocolata

Piper, otet, capere, muraturi, maioneza, ketchup, scortisoara, vanilie

Bauturi

Cantitati mici din bauturile
permise

Cantitati moderate de bere,
vin, ceai verde, apa, sifon

Bauturi alcoolice distilate, cafea, cola, ceai negru

Alimentele care nu sunt incluse in categoriile "benefice" sau "de evitat" sunt considerate "neutre" si le puteti consuma, daca va plac, dar cu moderatie.